Acum este 07 Sep 2010 05:27

Ora este UTC - 4 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Scoala primara in Quebec
MesajScris: 06 Dec 2009 09:21 
Neconectat
Imi place aici

S-ar putea scrie ore in sir. In ce priveste limba, va spun despre ai mei. Baiatul a invatat franceza in jumatate de an (asa imi spune el). Avea 7 ani cind am venit. Au profesorii din classe d'accueil o metoda (putei sa va inchipuiti ca in clasa toti sunt imigranti si dinn diferite tari ale lumii. Copiii nu pot folosi decit franceza (sau engleza, depinde unde esti) pentru a comunica intre ei. Dupa 1 an, in functie de rezultate, copiii trec in clasa obisnuita, cu quebecosi in clasa. De obicei, copiii nostri sunt mai buni (imi amintesc ca profesoara era mirata in al doilea an, spunind ca baiatul meu cunoaste mai bine franceza decit cei nascuti in Quebec). E placut. Nu mai spun de copiii care se nasc aici (noi avem un baietel de 2 ani si jumatate). Cit nu ai vorbi acasa romana, dar deoarece la gradinita vorbesc toti franceza, copilul acasa tot franceza raspunde, si e asa de frumos :P
Sfat la toti, nu va stresati in privinta copiilor, ei vor invata foarte repede limba, o vor vorbi mai bine ca noi si ii vor uimi pe bastinasi. Succes tuturor.

http://www.alina-seremet.com

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 02 Feb 2010 23:35 
Neconectat
Imi place aici

Am citit acum ce ati scris si parca nu locuiesc si eu in Canada. Mie imi displace foarte mult cum este scoala aici. Nu folosesc special cuvinte gen "sistemul de invatamint", pentru ca la momentul cind citesti pe site cum se lauda, da, suna bine. Dar pe mine ma intereseaza realitatea in care traiesc. Scolile private suna frumos, dar cine din noi-veniti are banii pentru asa ceva? Eu nu. Deci raminem la scoala publica...

Aici spre deosebire de Moldova te repartizeaza dupa sectorul unde traiesti, si nu unde vrei tu. Acum sa ne gindim, in ce sector va trai un imigrant nou-venit? Si ce contingent de populatie si de copii va fi in acest sector?
Mai departe, copilul de virsta scolara, numai daca nu stie franceza la perfectie, ajunge la Accueil. Deseori cu cei cu un an mai mici ca el, ca totusi nu toate scolile au asa ceva.
La Accueil se invata FRANCEZA. Atit. Nu zic, se invata bine. Dar franceza si gata. Nu stiu de alte scoli, dar acolo unde a umblat al meu (St Jean de Brebeuf) aveau niste foi de xerox gri urite... cu desene, care nu intelegeai din prima ce e, si care copilul trebuia sa le deseneze in caiet. Aceleasi 6 desene le desena (tema pe acasa) si luni, si marti si miercuri - 3 zile aceeasi tema. Slava Domnului ca joi si vineri erau alte 6 desene. Deci copilul meu a manifestat interes pentru tema pe acasa prima zi, a doua credea ca e o greseala, si incepind din a treia, si pina acum tema de acasa ii ia 3 min, o data pe saptamina.

Cind a ajuns aici feciorul meu avea 7 ani, stia sa citeasca si sa scrie (frumos) in romana. La 8 ani citea bilbiit in franceza si romana si scria foarte urit in franceza, si romana. Eu zic ca a regresat... De atunci si al doilea an invata tabla inmultirii, si cam la acelasi nivel, chiar azi a avut pe acasa 2 exercitii cu inmultirea numerelor mici.
Ok, sunt de acord ca multe depind de profesorul sau de scoala concreta. Sper ca nu mi-a mers numai mie.

Aici politica in scoala si nu numai e sa NU STRESEZI copilul. Copilul e lipsit de orice responsabilitati. Pina la 12 ani nu pot fi lasati singuri acasa sau pe strada. La scoala daca a facut tema bine - "Bravo!", daca a facut-o rau - "Bravo!" (sa nu se streseze!). Cit de stilcit nu face ceva (proiectele), il lauda si nu-l corecteaza. Disciplina - nu stim asa notiune. Daca a terminat mai repede lucrul care i s-a dat, il lasa sa se joace, nu-i da nimic adaugator, sa nu aiba probleme cu parintii celor lenosi (egalitate). Copiii se niveleaza, pentru ca se alineaza nu dupa cei puternici, dar dupa cei mai slabi. Sa nu mai vorbim de proiectele lor de incadrare a copiilor handicapati in societate, cind toata clasa sta si asteapta ala sa termine de copiat de pe tabla...
Legatura dintre profesori si parinti e minimala - ca sa comunici cu profesorul trebuie sa-ti iai rendez-vous, dar mai intii sa scrii problema in scrisoare, la care el iti trimite tot scrisoare de raspuns. Lucrarile ajung acasa dupa sfirsitul semestrului, cind au fost scoase notele.

Alta e situatia in scoala secundara. Acolo apar si cunostinte, si seriozitate si disciplina. Problema e ca unii odata obisnuiti cu lenea si odihna la lectii nu mai sunt in stare sa se organizeze ca sa faca fata cerintelor mai stricte si la prima ocazie parasesc studiile...

Da, aici copiii nu sunt maltratati fizic sau psihologic, se simt mai linistiti, nu au deloc griji... oricum chestii principale.

Dar am cunoscut mediul de invatamint in Moldova din interior, stiu capacitatile si psihologia copiilor nu din auzite. Copiii nostri sunt cu mult mai isteti, capabili si sinestatatori. Venind aici isi cam pierd din calitati.
Daca as putea alege, l-as da pe fiu-meu la scoala la Moldova.

Imi pare rau daca am dezamagit pe cineva cu impresiile mele, dar noi vrem sa privim lumea cum este, si nu prin ochelari roz, nu-i asa? Si eventual sa fim pregatiti cu o posibila solutie gasita...

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 03 Feb 2010 07:03 
Neconectat
Vin aici si neinvitat

Din tot ceea ce s-a scris despre scoala primara, publica, am inteles ca este total nepotrivit copiilor nostri, cu toate ca, si cu un asa regim de studii Canada are un nivel economoic mai inalt ca al nostru. Degeaba se face multa scoala la noi, oricum suntem obligati sa emigram.
Dar asta-i alta tema de discutie, vreau atunci sa intreb care-i treaba cu scoala particulara?
Si noi avem un baietel care eventual va merge la scoala si nu as vrea sa devina nedesciplinat, ca doar de asta emigram pentru un viitor mai bun copiilor nostri.
Apropo, daca intr-adevar este asa cum a scris mai sus, olgamontreal, atunci sunt profund dezamagita, mai ales de scoala primara unde se pune baza cunostintelor.

22.03.2010 - Examen medical
04.05.2010 - POVL
04.06.2010 - VIZA
08.07.2010 - Canada

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 03 Feb 2010 15:09 
Neconectat
Imi place aici

Inga, in mare este asa. Pregatirea in scoala primara aici este inferioara celei de la noi.

Depinde de cerintele tale personale pentru copii. Am auzit pe altii care sunt multumiti motivind ca copilaria e pentru joaca si nu pentru studii.

Partial depinde de norocul vostru unde veti locui, si de ce profesor veti avea, dar profesorii (dirigintii) se schimba in fiecare an.

Cu scolile private e putin mai bine, dar oricum depinde de la caz la caz. Iti sugerez sa cauti pe internet in regiunea care te intereseaza, astea private au de obicei site-urile lor cu toata informatia. Exista scoli specializate, dar acolo e concurs mare (de exemplu noi la 8 ani am participat la un test pentru o scoala specializata in stiinta, concursul era 6 pe un loc).
Si Atentie! toate inscrierile si concursurile se fac pentru anul urmator.

Unica solutie care imi vine in gind e sa te ocupi personal cu copilul dupa ore. Dar asta depinde de cit de ocupata vei fi si de multe alte nuante personale. Mie nu-mi reuseste :) :oops:

Din ce am observat eu, copiii nostri mai marisori, care vin cu citiva ani de scoala din Moldova se descurca foarte bine aici si sunt in majoritate trecuti in clase superioare comparativ cu virsta lor.

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 06 Feb 2010 01:30 
Neconectat
Vin aici si neinvitat

Ieri pe canal V au aratat statisticile. Cel mai bine reusesc imigrantii, dupa care sunt anglofonii si apoi francofonii. Au fost date si exemple si explicatii de catre M. Dumont. Azi au spus ca guvernul a hotarat ca in scoli sa fie ore si sambata si duminica. Iesiri in oras si diferite activitati, cate 2 - 3 ore.

Ce credeti de asta?

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 24 Aug 2010 02:32 
Neconectat
Bine v-am gasit ...

nu este chiar asa rau cu scolile aici, in primul rind depinde in ce cartier va stabiliti, foarte mult depinde de cine locuieste in cartierul dat, daca aveti o mare parte de imigranti (de prin toate partile lumii )in cartier, cred ca nu este cea mai buna alegere , din p.d.v. al scolii.
Montreal-Nord, Montreal-Est, nu sunt zone unde ar fi bine sa mearga copiii nostri la scoala :(

In rest , totul depinde de copil, daca ii place scoala, daca are prieteni acolo, atunci repsectiv, el va pleca scoala cu bucurie...

Da este corect , numai o data pe saptamina li sa dau teme p-u acasa, dar tema este asa complexa, ca copilul intr-o singura zi, nu reuseste sa o faca, si deci respectiv, are mai multe zile de lucru pe acasa+ le dau diferite proiecte in clasa si p-u acasa, ceia ce dezvolta foarte mult lucrul in echipa, de acord ca e bine la scoala privata, dar p-u un nou venit, cam costisitor va fi , 3000-4000 dol/an...,
de aceia eu cred ca mai bine pur si simplu de cautat scoala o scoala buna, si apoi de schimbat traiul in dependenta de scoala.

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 24 Aug 2010 02:36 
Neconectat
Bine v-am gasit ...

danalina scrie:
Salut tuturor.
Noi suntem de 4 ani si ceva in Canada. Sunt de acord ca sistemul de invatamint e diferit si stimuleaza creativitatea copilului, fiecare e incurajat sa-si exprime ceea ce gindeste. Intr-adevar, lectii pe acasa se dau foarte putine, dar in schimb, copii sunt la scoala pina la orele 15h, practic invata in timpul orelor de scoala . Imi place ca copiii au deseori proiecte de pregatit (la noi in Moldova se numea referat, iar aici "proiect"). Trebuie sa caute informatie pe o anumita tema si sa faca proiectul la calculator, iar apoi sa-l prezinte in fata clasei. Copiii sunt foarte curiosi si pun multe intrebari. Tin minte, ca baiatul meu a pregatit un proiect despre Moldova. In clasa nimeni nu a auzit de tara noastra si toti puneau intrebari, fiind foarte interesati de subiect. Adunarile de parinti nu sunt ca la noi. Fiecare parinte este chemat la o anumita ora si se discuta numai cu el (la noi era colhoz si parintii deseori se simt rusinati, cind dirigintele incepe sa critice pe cineva). Aici critica este constructiva, nu te descurajeaza, dar te motiveaza.

Va spun sincer, mi-ar fi placut sa fi fost aici copil si sa invat la scoala, e foarte captivant.

100 % de acord cu tine

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 25 Aug 2010 10:14 
Neconectat
Vin aici si neinvitat

Buna ziua la toti!!!
Noi suntem noi veniti in Montreal, si cautam o gradinita pentru baietelul nostru, daca poate cineva sa ne ajute cu un sfat, asteptam cu nerabdare.

22.03.2010 - Examen medical
04.05.2010 - POVL
04.06.2010 - VIZA
08.07.2010 - Canada

Sus
Bookmark and Share  
MesajScris: 27 Aug 2010 23:22 
Neconectat
Vin aici si neinvitat

inga panfili scrie:
Buna ziua la toti!!!
Noi suntem noi veniti in Montreal, si cautam o gradinita pentru baietelul nostru, daca poate cineva sa ne ajute cu un sfat, asteptam cu nerabdare.

In ce regiune a Montrealului sunteti?

Sus
Bookmark and Share  
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC - 4 [ DST ]